Playback Issues - Audio/Video & Power

Help with audio & video playback issues, TV display type recognition & compatibility, HDCP messages, troubleshooting playback errors, advertisements, and resolving power issues.
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
william_5678
Level 7

Still No 5.1 Sound w/Premier

Have a Premier and am running high speed HDMI from Roku to Vizio smart TV via HDMI input. Then running optical out to AVR (Onkyo 805). Have set the Roku audio to DD as recommended by company rep. Tried every other configuration of connection available (direct to AVR, then to TV), still no 5.1 signal. Here is how I have narrowed it down to the Roku:

  1. Using a basic OTA antenna, I can pull in 5.1 signals from all major broadcast networks, and confirmed the TV can pass it (via optical output) and that AVR sees it as 5.1

  2. If I stream Netflix DIRECTLY THROUGH THE TV (bypassing the Roku) I get a 5.1 signal (confirmed by audio setup of Netflix content which says English 5.1) - and AVR confirms a 5.1 signal

  3. In my mind, the above eliminates the TV and the AVR as the source of the problem -- it is only when I add the Roku to the mix that I only get PCM stereo only signal to AVR

Roku wants me to send unit back but I want to confirm with others out here if there is any solution left before I forfeit my unit for a week or more only to get another one that will likely have the same problem.
0 Kudos
26 Replies
trekkeriii
Level 10

Re: Still No 5.1 Sound w/Premier

You needed to get a Roku Ultra model to decode Dolby Digital Plus to Dolby Digital to make it readable by your AVR. Likely it does not via optical port, so that's the issue. That was one of the main features people asked for years for Roku to support this and they did with the Roku Ultra model.
http://trekkeriii.com/Roku_PHP_list.php
Router - ASUS RT-AC68U
ISP - TWC - 50 Mbps/5 Mbps
Net+ Cert
0 Kudos
william_5678
Level 7

Re: Still No 5.1 Sound w/Premier

So you recommend I should negotiate a return and replace with the Ultra? Before I go to that kind of trouble is there any way to be 100% sure this will fix my issue? Roku rep seemed to think the Premier would pass that signal no problem.
0 Kudos
trekkeriii
Level 10

Re: Still No 5.1 Sound w/Premier

"william 5678" wrote:
So you recommend I should negotiate a return and replace with the Ultra? Before I go to that kind of trouble is there any way to be 100% sure this will fix my issue? Roku rep seemed to think the Premier would pass that signal no problem.

If AVR is Onkyo TX-SR805, then you need to use the HDMI inputs on the Stereo rather than the Optical.
http://trekkeriii.com/Roku_PHP_list.php
Router - ASUS RT-AC68U
ISP - TWC - 50 Mbps/5 Mbps
Net+ Cert
0 Kudos
william_5678
Level 7

Re: Still No 5.1 Sound w/Premier

I did...no change. The onkyo is designed to automatically detect the signal (which it does) and it only comes in as PCM Stereo. I was very surprised by this as surely the Onkyo (which is pretty advanced despite its age) would pick up any 5.1 signal.

Any other ideas or suggestions? The thought that I cannot get 5.1 content with such a powerful, capable AVR and 5.1 program material is particularly aggravating.
0 Kudos
jeffrok
Level 11

Re: Still No 5.1 Sound w/Premier

Have you tried Roku -> AVR via HDMI, and AVR -> TV via hdmi (for video)? That's how I have always hooked up my Roku's (had a model as old as the original Roku 2 XS from I believe 2010 that could decode Netflix 5.1 DD+ that way).
Yeah, I got some Rokus.
https://youtu.be/d1CSEeqWl10
0 Kudos
william_5678
Level 7

Re: Still No 5.1 Sound w/Premier

Yes I tried that connection and replicated it again just now. No 5.1 signal displayed in the content itself (if you go to Audio/Subtitles setting of a Netflix item like Breaking Bad) or the on the AVR display. Display confirms PCM stereo signal only....no 5.1.

BUT, as soon as I stream Netflixdirectly from built-in TV app, it shows English - 5.1 in Audio/Subtitles AND also shows all five channels active on the AVR display. Same when I switch to OTA antenna.

The ROKU is the only variable that changes the signal back to PCM stereo. Remove that and I get 5.1 back
0 Kudos
jeffrok
Level 11

Re: Still No 5.1 Sound w/Premier

Have you messed with the audio settings in the Roku's main audio setup (not in Netflix, but the Roku settings screen).
Yeah, I got some Rokus.
https://youtu.be/d1CSEeqWl10
0 Kudos
william_5678
Level 7

Re: Still No 5.1 Sound w/Premier

Yep. Soon after I discovered problem
0 Kudos
trekkeriii
Level 10

Re: Still No 5.1 Sound w/Premier

"william 5678" wrote:
Yep. Soon after I discovered problem

Set "HDMI" to "Dolby D+, DTS" with Roku plugged into AVR via HDMI. That should at least force Netflix to show the 5.1 options.
http://trekkeriii.com/Roku_PHP_list.php
Router - ASUS RT-AC68U
ISP - TWC - 50 Mbps/5 Mbps
Net+ Cert
0 Kudos