Playback Issues - Audio/Video & Power

Help with audio & video playback issues, TV display type recognition & compatibility, HDCP messages, troubleshooting playback errors, advertisements, and resolving power issues.
cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 
ctcg-2000
Level 7

New HDCP Errors with 10.0.0 (YouTube Black Playback)

My Roku Ultra (4660X) updated automatically to 10.0.0 4150, and now I get HDCP errors left and right.

The biggest issue is that the YouTube will only play the audio, but the video is black.

I have followed all the HDCP guides on how to fix the issue, but none of it works.

I have several devices in the chain (Caavo, Yamaha Sound Bar, Samsung TV), but frankly it should not matter as the previous release worked fine.

I prefer the Roku UI and controls to my Apple TV and Fire TV, but that is the exact reason I have 3 media players: software updates always seem to break something, but unfortunately it is usually Roku.

I am so close to throwing this thing out the window and never buying a Roku product again, as software updates with Roku seem to be Russian Roulette with 3 rounds loaded in the chamber.

I understand there is a lot of hardware out there, but I never get HDCP errors with Apple or Amazon, but it has been a running theme for years with Roku.

Labels (2)
0 Kudos
13 REPLIES 13\
RokuDanny-R
Roku Employee
Roku Employee

Re: New HDCP Errors with 10.0.0 (YouTube Black Playback)

@ctcg-2000

Thanks for the post.

We would be happy to look further into this issue for you. I have passed along your concerns to the appropriate team. In the meantime, can you please provide us with the following information:
-Roku device model
-serial number
-device ID
-software OS/version
(these can all be found in Settings > System > About)
-does this issue occur on a specific channel? if so, what channel and what version/build is the channel (this can be found be selecting the channel on the Home screen and pressing the * button)
-tracker ID when this issue occurs (when you see this issue occur, press the Home button 5 times, followed by the Back button 5 times)
-steps to reproduce the issue you are seeing

Once we have this information we will be able to investigate further.


Thanks,
Danny

Danny R.
Roku Forum Moderator
0 Kudos
Cats19Meow
Level 8

Re: New HDCP Errors with 10.0.0 (YouTube Black Playback)

I followed instructions several times & still same error.

I too wanted to throw the darn thing too!

I finally went to settings and found where I could restart Roku.

It WORKED!

0 Kudos
Bam-Bam
Level 9

Re: New HDCP Errors with 10.0.0 (YouTube Black Playback)

I just upgraded to version Roku 10.0.0 build 4177-C2 on my 4800X - Roku Ultra and ever since then, I'm getting an HDCP error.  It only shows for a few seconds, but then goes back to playing the content normally.  It doesn't matter what channel I'm watching (I mainly use Plex and YouTube) and it happens on all of them, regardless of the content type.

Bam-Bam
Level 9

Re: New HDCP Errors with 10.0.0 (YouTube Black Playback)

Had it happen a couple of times (so far tonight).  I pulled the last ID 5A-165-766.

(Yes, I have rebooted the Roku.)

0 Kudos
RokuDanny-R
Roku Employee
Roku Employee

Re: New HDCP Errors with 10.0.0 (YouTube Black Playback)

@Bam-Bam

Thanks for the post.

I have passed along your concerns to the appropriate Roku team to investigate further. Once more information is available, I'll be sure to update the Community.


Thanks,
Danny

Danny R.
Roku Forum Moderator
0 Kudos
markat2k
Level 8

Re: New HDCP Errors with 10.0.0 (YouTube Black Playback)

Same. Worked fine until OS10 update, and persists after update to build 4185.

LG OLED BX series with #Roku Ultra (4800 series) 

0 Kudos
Cats19Meow
Level 8

Re: New HDCP Errors with 10.0.0 (YouTube Black Playback)

From reading comments about this issue, it's no longer new. It would be nice if this problem would be fixed sooner rather than later. I am still having the problem and have to 'restart' system often.

Bam-Bam
Level 9

Re: New HDCP Errors with 10.0.0 (YouTube Black Playback)

Any update?  This continues to happen multiple times a show.  It doesn't matter if the source is 720, 1080 or 4K.

0 Kudos
RokuKariza-D
Roku Employee
Roku Employee

Re: New HDCP Errors with 10.0.0 (YouTube Black Playback)

Thanks for following up, @Bam-Bam

This issue has been escalated and is still under investigation. Once we received an update or feedback, we'll let the Community know immediately. 
We appreciate your understanding.

All the best,
Kariza

Kariza D.
Roku Forum Moderator
0 Kudos