Network - Wireless & Wired Connections

Help & troubleshooting for network issues, including connecting your device to your home Wi-Fi network, connecting to public networks, troubleshooting wireless issues & ethernet connections, and optimizing streaming performance.
cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 
lwt42
Level 9

Roku Express, Software 10 upgrade, lost WiFi

Jump to solution

I have a Roku Express 3930X.

Before the 10.0.0 software update, it worked fine.

After the update, it will not log into my encrypted WiFi network.  It does not even show when I scan.

What does show is the unencrypted guest network.  I can authenticate using the "hotel/dorm" option and it works, until my guest network logs it out in 3 days.

It's currently running software 10.0.0 build 4200-AE.

... and yes, the encrypted network is available on 2.4 ghz.

The only change is the firmware upgrade on the Roku.

0 Kudos
1 Solution

Accepted Solutions
lwt42
Level 9

Re: Roku Express, Software 10 upgrade, lost WiFi

Jump to solution

Seems like y'all are easter-egging.

I'm trying to either solve the problem, or at least report the bug to Roku.

I think I have a work-around, creating a new network, no encryption, and locking it down tight.

Roku Support should be embarrassed, as should the developers for not testing.

View solution in original post

0 Kudos
18 REPLIES 18\
lwt42
Level 9

Re: Roku Express, Software 10 upgrade, lost WiFi

Jump to solution

I have reset the AP, reset the router, and Factory Reset the Roku twice.

Sees and works on the guest network, does not see the encrypted networks.

Worked fine before the 10.0 update.

0 Kudos
renojim
Community Streaming Expert

Re: Roku Express, Software 10 upgrade, lost WiFi

Jump to solution

Are you in the US?  In the US only channels 1 to 11 are used on 2.4GHz.  If your router's channel is set to "Auto" set it to a channel from 1 to 11.  I would think the guest network uses the same channel as your encrypted network, but it doesn't hurt to check.

Roku Community Streaming Expert

Help others find this answer and click "Accept as Solution."
If you appreciate my answer, maybe give me a Kudo.

I am not a Roku employee.
0 Kudos
lwt42
Level 9

Re: Roku Express, Software 10 upgrade, lost WiFi

Jump to solution

The AP is using channel six for both networks on 2.4 GHz.

 

0 Kudos
renojim
Community Streaming Expert

Re: Roku Express, Software 10 upgrade, lost WiFi

Jump to solution

Well that rules that out.  There seem to be more reports than usual about 10.0 causing problems.  Have you checked for updates when it's connected to your guest network?  Not that it's a solution, but you could try disabling encryption on your network temporarily just to see if it suddenly shows up.

Roku Community Streaming Expert

Help others find this answer and click "Accept as Solution."
If you appreciate my answer, maybe give me a Kudo.

I am not a Roku employee.
lwt42
Level 9

Re: Roku Express, Software 10 upgrade, lost WiFi

Jump to solution

I've been away for a bit.

I checked it again today, had to re-connect to the guest network, it updated to build 4200 (a second time?) and no improvement.

Before the 10.0 update, I saw lots of devices around the neighborhood.

Now only some of them are visible.  Unencrypted networks are unusual, mine is secured one layer back.

I would love to roll back to a 9.x version, if only as a diagnostic.

Again, both SSIDs (guest and encrypted) use the same radio on the same AP, and the AP is within 18" of the Roku.

I haven't seen the change list for 10.0.

0 Kudos
lwt42
Level 9

Re: Roku Express, Software 10 upgrade, lost WiFi

Jump to solution

Also, 9.x worked on the SAME AP, on the SAME encrypted network without the slightest flaw.

0 Kudos
AvsGunnar
Community Streaming Expert

Re: Roku Express, Software 10 upgrade, lost WiFi

Jump to solution

@lwt42 

Did you try disabling your 2.4 ghz password and Wireless Security (set to disabled) as @renojim  suggested in order to rule out a password issue or a security mode issue?

Maybe need a little more info regarding your network setup.  Since you reset both the AP and the router (using a mesh system, or two routers, or extenders, etc).  Initial thought is maybe double NAT (both your AP and router are acting as DHCP enabled servers causing a conflict.)  

Also, if using single SSID for mesh system, router may be having troubling discerning the 2.4 ghz and trying to steer onto the 5ghz (which the 3930 can't use or see, and isn't reporting to Roku presence of the 2.4ghz band).  Can verify by temporarily disabling mesh system, create seperate SSIDS, and see if Roku now sees your 2.4ghz band.

Post back with your router model number, your network setup, and any errors you are seeing.  With more info, can maybe begin to narrow down/eliminate some possibilities.  And you have pressed the "Scan Again" a few times when in the Network Connection menu? 

 

 

Roku Community Streaming Expert
Just another Roku user... I am not a Roku employee.
Insignia RokuTV, Ultra 4660x, Premiere+ 3921, Express 4k+ 3941
0 Kudos
lwt42
Level 9

Re: Roku Express, Software 10 upgrade, lost WiFi

Jump to solution

I appreciate that you are trying to help.

I have answered the network questions.

The AP and router are separate.

The AP is a Unifi AP-AC-LR.

On my phone, tablet and laptop, I see at least 16 SSIDs.  Most are neighbors.

The Roku sees about four. 

Before the firmware update the roku saw more than a dozen.

I'd start doing packet traces at the router, but the Roku doesn't see the SSID.  No way there are packets on the wire.

0 Kudos
lwt42
Level 9

Re: Roku Express, Software 10 upgrade, lost WiFi

Jump to solution

Let's put a few more pieces out of the way.

Definitely not double-nat.  Roku and gateway are in 172.31.42.0/24.

Definitely not mesh.  WiFi only for portable devices or things that don't have Ethernet.

For either of those to become an issue, the Roku would have to see the SSID.

The guest network is "Welcome!"

Our network is "wickywackywoo"

When I scan for networks, I see 4 or 5.  My other devices see dozens.  That's Ethernet layer, not IP.

0 Kudos